هیستروسکوپی پروسیجری است که جراح زنان با استفاده از آن رحم فرد را مورد بررسی قرار داده و در صورت تشخیص هرگونه بیماری، اقدام به درمان آن می نماید. این روند با استفاده از یک هیستروسکوپ، ابزار مجهز به یک لوله نازک و منبع نور انجام می شود. این ابزار از طریق واژن وارد بدن می شود تا دهانه رحم و داخل این اندام مورد بررسی قرار گیرد. نوع درمانی این رویه نیز برای بیرون آوردن پولیپ ها و فیبروم ها مورد استفاده قرار گرفته و همچنین بوسیله آن، چسبندگی رحم نیز برطرف می شود. دکتر رویا قره داغی بهترین متخصص زنان و زایمان تهران در ادامه، توضیحات مفیدی را در این خصوص در اختیارمان قرار خواهند داد.
هیستروسکوپی چیست؟
هدف از انجام این فرآیند در تهران ، تشخیص و درمان عواملی است که باعث بروز خونریزی رحمی شده اند. در این پروسه متخصص زنان و زایمان با به کارگیری وسیله ای به نام هیستروسکوپ داخل رحم را معاینه می کند. این پروسیجر در قالب تشخیصی یا درمانی می تواند نتایج مثبتی را به دست دهد.
هیستروسکوپی تشخیصی چیست؟
در این پروسیجر، ناهنجاری های ساختاری رحم که منجر به خونریزی می شوند، تشخیص داده خواهد شد. همچنین برای تایید نتایج آزمایشاتی از قبیل سونوگرافی یا هیستروسالپنگوگرافی (HSG) نیز از این فرایند بهره گرفته می شود. HSG عملیاتی است که در آن انسداد لوله های فالوپ مورد بررسی قرار می گیرد؛ در صورت وقوع انسداد در لوله های فالوپ، بارداری با مشکلاتی موجه خواهد شد.
هیستروسکوپی درمانی چیست؟
نوع درمانی این پروسه زمانی انجام می پذیرد که در روند تشخیص، ناهنجاری در رحم شناسایی شده باشد. در چنین شرایطی دکتر زنان خوب در تهران نوع تشخیصی و درمانی را به صورت همزمان به کار می بندد تا جراحی ثانویه مورد نیاز نباشد. در طول هیستروسکوپی درمانی، پزشک از ابزار مخصوصی استفاده می کند تا ناهنجاری هایی که باعث خونریزی شده اند را درمان کند.
ابلیشن اندومتر نام پروسیجری است که بوسیله آن خونریزی غیرعادی رحم درمان می شود. متخصص زنان و زایمان با استفاده از هیستروسکوپ، داخل رحم را بررسی کرده و سپس آستر رحم را بر می دارد.
در چه شرایطی انجام هیستروسکوپی مورد نیاز است؟
زنان در طول زندگی خود ممکن است با بیماری ها و مشکلات متعددی از جمله خونریزی رحم، خونریزی شدید در طول قاعدگی، لکه بینی بین دو سیکل ماهانه و خونریزی بعد از یائسگی مواجه شوند. این عارضه ها به دلایل مختلفی رخ می دهند و جهت تشخیص و درمان آنها می توان از هیستروسکوپ بهره گرفت. جراح زنان می تواند برای تشخیص و درمان مشکلات زیر، از این پروسیجر بهره گیرد:
پولیپ ها و فیبروم ها
از این فرآیند برای پیدا کردن و بیرون آوردن پولیپ ها و فیبروم ها استفاده می شود. روش جراحی برای برداشتن پولیپ، هیستروسکوپی پولیپکتومی نام داشته و هیستروسکوپی میومکتومی عنوانی است که به روش جراحی مورد استفاده برای برداشتن فیبروم اطلاق می شود.
چسبندگی
چسبندگی با نام سندروم آشرمن نیز شناخته می شود. چسبندگی رحم زمانی رخ می دهد که در رحم بافت اسکار تشکیل شده و در نتیجه آن، خونریزی در سیکل قاعدگی دستخوش تغییراتی گردد. این مشکل می تواند اختلالاتی را در باروری بوجود آورد. این فرآیند به متخصص زنان کمک می کند این چسبندگی ها را شناسایی کرده و تحت درمان قرار دهد.
سپتوم ها
هیستروسکوپی می تواند به تشخیص سپتوم رحم کمک کند. سپتوم رحم نوعی ناهنجاری مادرزادی است.
این روش برای درمان مشکلات دیگر نیز قابل استفاده است که در ادامه به بیان آنها خواهیم پرداخت:
- تشخیص علت سقط مکرر یا مشکلات نازایی
- پیدا کردن ابزار درون زهدانی (IUD)
- تشخیص و بیرون آوردن بافت جفت بعد از زایمان
چه کسانی برای انجام هیستروسکوپی داوطلب مناسبی هستند؟
پزشک متخصص زنان در تهران سابقه پزشکی بیمار را با دقت مورد بررسی قرار می دهد تا تشخیص دهد که آیا انجام این فرآیند می تواند بعنوان یک گزینه صحیح، در درمان مشکل موثر واقع شود یا خیر. این پروسیجر علیرغم برخورداری از مزایای متعدد، نمی تواند برای تمامی افراد، گزینه مناسبی محسوب شود. بعنوان مثال در صورتی که فرد باردار بوده یا به عفونت لگنی مبتلا باشد، نمی توان این روند را برای او اجرا نمود.
زمان مناسب اجرای هیستروسکوپی
در صورتی که سیکل قاعدگی تان نا منظم باشد، متخصص زنان و زایمان یک هفته بعد از قطع خونریزی هیستروسکوپی را تجویز می کند. با این روش پزشک از میدان دید وسیعی از داخل رحم در زمان اجرای عملیات درمان برخوردار خواهد بود. در صورتی که بیمار یائسه شده باشد، می توان این فرایند را در هر زمانی به انجام رساند.
اقدامات قبل از انجام پروسه
جراح زنان ابتدا با انجام معاینات و آزمایشات لازم اطمینان حاصل می کند که شما کاندید مناسبی برای این روند هستید، سپس با اجرای عملکردهای زیر، فاز اقدامات قبل از فرایند را به مرحله تکمیل می رساند. برخی از این اقدامات به شرح زیر است:
- سوابق پزشکی و دارویی بیمار مورد بررسی قرار گرفته و داروهای مورد مصرف بررسی می شوند. حتی اگر قرص ویتامین و مکمل مصرف می کنید حتماً متخصص زنان را مطلع سازید. پزشک قبل از انجام هیستروسکوپی به بیمار توصیه می کند تا مصرف داروهای ضد انعقاد خون مثل آسپرین را ترک کند.
- متخصص زنان خوب در تهران در قدم بعدی، معاینه فیزیکی و لگن را به انجام رسانده و آزمایش بارداری را برای بیمار تجویز می کند. بسته به جزئیات پروسه، ممکن است انجام آزمایش خون نیز مورد نیاز باشد.
- در مرحله بعد، نکات مربوط به آمادگی برای این روند در اختیار متقاضی قرار خواهد گرفت. برای مثال لازم است در روز عمل، لباس های مناسب به تن کنید. نیازی نیست ناشتا باشید.
در طول هیستروسکوپی چه اتفاقی می افتد؟
روز پروسه، باید با مثانه خالی در محل درمان حضور پیدا کنید و گان مخصوص بپوشید. برای جلوگیری از احساس درد در طول فرایند، از بی حسی موضعی و یا آرام بخش بهره گرفته می شود. در مرحله بعد روی تخت دراز می کشید و پاهای خود را درون رکاب قرار می دهید؛ سپس متخصص زنان و زایمان کار خود را آغاز می کند:
- در قدم اول، پزشک لگن را معاینه می کند.
- سپس، دهانه رحم را باز می کند تا هیستروسکوپ را از آن عبور دهد.
- هیستروسکوپ وارد واژن شده و از طریق سرویکس، خود را به رحم می رساند.
- از طریق این ابزار، محلولی به رحم وارد می شود تا هر گونه خون و ترشحات، تمیز گردد. به این ترتیب جراح زنان می تواند رحم، آستر رحم و لوله های فالوپ را با وضوح بیشتری مشاهده کند.
- حفره رحم و ورودی لوله های فالوپ توسط بهترین متخصص زنان در تهران مورد ارزیابی قرار می گیرد.
- در فاز آخر، ابزارهای جراحی از طریق هیستروسکوپ وارد رحم می شوند تا هر گونه ناهنجاری بیرون کشیده شود.
هیستروسکوپی معمولاً بین پنج دقیقه تا بیش از یک ساعت به طول می انجامد. مدت زمان این پروسه به تشخیصی یا درمانی بودن آن وابسته است.
بعد از انجام هیستروسکوپی، چه انتظاری می توان داشت؟
در صورت اجرای فرایند تحت بیهوشی عمومی، بیمار چند ساعت تحت نظر قرار خواهد گرفت تا از نرمال بودن علائم حیاتی او اطمینان حاصل شود. تا چند روز با انقباضات رحمی و خونریزی خفیف درگیر خواهید بود. احساس حالت تهوع و بیحالی درست بعد از هیستروسکوپی نیز کاملاً طبیعی بوده و نگران کننده نخواهد بود.
عوارض این فرآیند
اگر در فاز انتخاب متخصص زنان و زایمان دقت عمل به خرج داده باشید، طبیعتاً با هیچ مشکلی مواجه نخواهید شد. با این وجود، پزشک بعنوان بخشی از تعهد کاری خود، با هدف اطلاع رسانی به بیمار، عارضه های احتمالی این فرایند را برای بیمار برشمرده و راهکارهای کنترل و مدیریت آنها را نیز ارائه می دهد. برخی از این عوارض به شرح زیر می باشد:
- عفونت
- خونریزی شدید
- تشکیل بافت اسکار داخل رحم
- واکنش منفی به داروی بیهوشی
- آسیب دیدن دهانه رحم، رحم، روده یا مثانه
- واکنش منفی به مایع تجمع یافته در داخل رحم
ریکاوری هیستروسکوپی
طول مدت دوره نقاهت این روند به دامنه گستردگی آن وابسته است؛ بعنوان مثال در صورتی که فرآیند در دو قالب تشخیصی و درمانی انجام شده باشد، مدت زمان بیشتری برای بهبود مورد نیاز خواهد بود. پزشک به بیمار توصیه می کند تا به مدت دو هفته از دوش واژن استفاده نکرده، چیزی داخل واژن وارد ننموده و از برقراری رابطه جنسی خودداری نماید. بعلاوه، از دیگر توصیه های پزشک این است که در طول این دوره از شنا کردن و استفاده از وان حمام نیز پرهیز کند.
آیا هیستروسکوپی درد دارد؟
با توجه به اینکه آستانه تحمل درد در افراد مختلف متفاوت است، تجربه هر بیمار از درد احساس شده در طول این فرایند، متفاوت می باشد. تحقیقات نشان می دهد که فاکتورهایی از قبیل مدت زمان انجام پروسه، اینکه بیمار تجربه زایمان داشته است یا خیر و میزان اضطراب او از فرایند، بر روی احساس درد از این پروسه تاثیر گذار بوده و آن را در دامنه متغیری قرار می دهد.
مشورت با پزشک و مطرح نمودن نگرانی ها، دغدغه ها و سوالات در این خصوص، می تواند به عنوان راهکاری مناسب در هموار کردن مسیر برای بهره مندی از یک نتیجه مطلوب از فرایند موثر واقع شود. پزشک متعهد و صاحب تجربه با ارائه توضیحات مناسب در شعاع قابل درک توسط بیمار، بعنوان همراهی دلسوز در تمام مسیر او را مشایعت خواهد کرد.
بیهوشی در طول هیستروسکوپی
نوع بیهوشی مورد استفاده در طول اجرای فرایند به تشخیص متخصص زنان و زایمان و همچنین شرایط سلامت عمومی هر بیمار بستگی دارد. در این پروسه از یکی از گزینه های بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی بهره گرفته می شود.
جهت مشاوره سریع با دکتر قره داغی فرم زیر را پر کنید: